صنایع فولاد رهام پارس
بررسی تقاضای آهن اسفنجی بیانگر وجود بستر مناسب برای محصولات طرح میباشد. در كشور ایران میزان تولید آهن اسفنجی از ۶.۹ میلیون تن در سال ۲۰۰۶ به بیش از ۳۲ میلیون تن در سال ۲۰۲۲ افزایشیافته است كه مؤید رشد مطلوب و قرار گرفتن نام ایران در رتبه دوم تولیدکننده جهانی آهن اسفنجی است. براساس پیشبینیهای انجامشده در طرح جامع فولاد، همزمان با توسعه اقتصادی و افزایش جمعیت تقاضا برای محصولات نهایی، فولاد كشور در افق ۱۴۰۴ افزایش خواهد یافت و كشور ایران با تولید ۴۶ میلیون تن آهن اسفنجی و ۵۵ میلیون تن فولاد خام و صادرات ۱۲ میلیون تن به ترتیب سهمی معادل ۳.۵ درصد از تولید جهانی و ۲ درصد از تجارت جهانی را به خود اختصاص خواهد داد.
یکی از مهمترین ویژگیهای این طرح توسعه زنجیره فولاد این است که، با وجود واحدهای ذوب كشور و تقاضای رو به رشد آهن اسفنجی بر مبنای طرحهای توسعهای فولادسازی بهعنوان مصرفکننده آهن اسفنجی، محصول این طرح با كمترین هزینه بازاریابی، به فروش خواهد رسید. از این جهت که اجرای این طرح باید از عواملی همچون منابع آب و انرژی، امکانات زیربنایی و مواد اولیه، دسترسی به بازار مصرف و وجود نیروی کار متخصص برخوردار باشد، مکان اجرای طرح با توجه به کارخانههای مواد اولیه، معادن و در دسترس بودن بازار محصول، استان فارس شهرستان بختگان تعیین شد. مکان اجرای احیا مستقیم شرکت صنایع فولاد رهام پارس در کیلومتر ۳۵ جاده آباده طشک به نیریز و در همسایگی شرکت فولاد غدیر نیریز در شهرستان بختگان انتخاب شده است، که از مهمترین دلایل موقعیت ذکر شده میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
انتقال خط لوله آب خلیج فارس به این واحد صنایع معدنی
دسترسی به جاده مواصلاتی نیریز، سیرجان، کرمان
دسترسی به خطوط انتقال گاز
دسترسی به پلنتهای تولید گندله (مواد اولیه) و نیز واحدهای ذوبآهن اسفنجی (محصول)
اهداف شرکت صنایع فولاد رهام پارس
هدف شرکت صنایع فولاد رهام پارس، تولید سالیانه ۱/۷ میلیون تن آهن اسفنجی(به روش میدرکس) است. آهن اسفنجی بعنوان محصول واسطهای برای تولید فولاد است که از عملیات احیاء مستقیم سنگ آهن به دست میآید و دارای عیار بالای آهن است. آهن اسفنجی بهعنوان اصلیترین شارژ فلزی در كوره قوس الكتریكی و القایی استفاده میشود و جایگزین مناسب برای قراضه جهت ذوب است.
مزایای استفاده از آهن اسفنجی در تولید فولاد خام در مقایسه با چدن (تولید فولاد به روش كوره بلند) و آهن قراضه را میتوان بهصورت زير برشمرد:
كاهش مصرف مواد نسوز در فرآیند توليد
كاهش مصرف انرژي (گاز طبيعي)
كاهش مصرف برق
كاهش مصرف الكترود
كاهش زمان توليد و به طبع افزايش راندمان توليد
افزايش كيفيت توليد مذاب و كاهش ضايعات فولاد
پروژه صنایع فولاد رهام پارس را میتوان یکی از بزرگترین پروژه های زیرمجموعه آهن و فولاد کشور و برگ زرینی در صنعت و معدن استان فارس شمرد چراکه محل اجرای طرح در شهرستان بختگان با دارا بودن پتانسیل عبور راه آهن شیراز به سیرجان و کرمان که در حال احداث میباشد، به راحتی امکان دسترسی به ذخایر معادن سنگ استان کرمان را فراهم می سازد.
از دیگر اهداف احداث کارخانه صنایع فولاد رهام پارس می توان به برطرف نمودن مشکل اشتغال در این منطقه و ایجاد توسعه صنعتی و اقتصادی ایجاد توازن منطقهای اشاره نمود.